Istoric

1970 O idee a incoltit in mintile profesorilor Nicolae Simionescu si Maya Simionescu: un centru de cercetare pentru biologie si patologie celulara ar trebui creat in Romania. Ei au initiat proiectul in timp ce se aflau in SUA la invitatia profesorului George Palade cu care au avut o excelenta colaborare timp de 10 ani la universitatile Rockefeller si Yale (1970 -1979).

1971 Prima schita a Institutului de Biologie si Patologie Celulara (IBPC) a fost facuta de profesorii Nicolae Simionescu si Maya Simionescu.

1974 A fost inceputa constructia unei noi cladiri conform cu designul si planurile structurale si functionale ale profesorilor Nicolae Simionescu si Maya Simionescu; ei au obtinut burse Fulbright pentru ca 12 tineri cercetatori sa fie pregatiti in laboratoare excelente din SUA. A fost achizitionat echipament modern de cercetare.

1979 Inaugurarea oficiala a institutului printr-un workshop romano – american la care au participat laureatii  premiului Nobel, profesorii George Palade, Christian de Duve si Gunter Blobel, precum si profesorii Marilyn Farquhar, David Sabatini si Werner Franke. Institutul apartinea de  Ministerul Educatiei. Inceperea unor proiecte specifice de biologie si patologie celulara.

In urmatorii 15 ani Maya si Nicolae Simionescu si-au pastrat posturile de visiting professors la Yale University, New Haven si Columbia University, New York, USA, fiind implicati trei luni pe an in predare si cercetare. Acest lucru a facilitat continuarea unor legaturi privilegiate cu universitatile din SUA si cu remarcabili specialisti din domeniu, pastrand o punte deschisa pentru schimburi stiintifice si impiedicand izolarea, permitand obtinerea de burse pentru cercetatorii din IBPC. In timpul acestor ani numerosi tineri cercetatori din IBPC au fost pregatiti in prestigioase universitati americane.

1981 Toate fondurile romanesti de cercetare au fost taiate. Prima aplicatie pentru obtinerea unui grant competitiv de 3 ani la Institutele Nationale de Sanatate (NIH) – SUA a fost incununata de succes.

1982 Profesorul Nicolae Simionescu a infiintat Societatea Romana de Biologie Celulara (450 de membri in toata tara). A avut loc primul congres anual al acesteia.

1983 Si cea de-a doua aplicatie pentru un grant competitiv la Institutele Nationale de Sanatate (NIH) – SUA a avut succes. S-a desfasurat cel de-al doilea workshop romano – american, cu tema “Biologia celulara a peretelui vascular”.

1985 Al treilea workshop romano – american cu tema “Evenimente celulare si mleculare in aterogeneza”.

1986 Cea de-a treia aplicatie pentru un grant competitiv de la NIH-SUA a avut succes.

1989 Al patrulea workshop romano – american, cu tema “Patobiochimia peretelui arterial.

1990 IBPC a fost afiliat la Academia Romana si a devenit institutie membra a retelei mondiale UNESCO pentru biologie moleculara si celulara (UNESCO-MCBN).

1991 Au fost obtinute prin competitie doua granturi de colaborare (pe 3 ani) cu profesorii Samuel Silverstein si David Stern de la Columbia University, New York, SUA, de la FIRCA-NIH-SUA. Se remarca faptul ca in perioada 1981 – 1993 programul de cercetare al IBPC a fost sustinut financiar in principal de granturile competitive obtinute de la NIH-SUA.

1993 Au fost obtinute fonduri pentru colaborari cu Comunitatea Europeana.

1995 Profesorul Nicolae Simionescu a parasite aceasta lume. In memoria sa institutul se numeste de atunci IBPC “Nicolae Simionescu”.

Profesorul Maya Simionescu a devenit directorul institutului.

1996 Institutul a fost reconfirmat ca institutie membra a UNESCO-MCBN.

1997 Grant acordat de Swiss National Science Foundation pentru un proiect in colaborare.

1999 Institutul a fost selectat Centru de Excelenta al Academiei Romane.

2000 IBPC “Nicolae Simionescu” a fost selectat prin competitie Centru de Excelenta al Comunitatii Europene si de asemenea Centru de Excelenta al Ministerului Educatiei si Cercetarii.

2002 S-a desfasurat worshopul international “Disfunctia cardiovasculara in hiperlipidemie si diabet” in cadrul Centrului de Excelenta al Comunitatii Europene.

A avut loc intrunirea COST Action B-17 a Comunitatii Europene: “Rezistenta la insulina, obezitatea si diabetul zaharat la varstnici”.

2004 Workshopul international aniversar – 25 de ani de activitate a institutului: “Biologia celulara si moleculara – o cale de a invinge bolile de risc globale”.

 2005 Grant acordat de actiunea de support specific FP6 a Comunitatii Europene: “Intarirea domeniului cercetarii europene prin cresterea competentei cercetarii romanesti in genomica si proteomica bolilor de risc major global: ateroscleroza, diabetul si complicatiile sale” (SERA), director de proiect Maya Simionescu (950.000 euro). In cadrul acestui proiect (2005 – 2008) IBPC a aorganizat 14 simpozioane si workshopuri, a gazduit 113 oameni de stiinta din Europa si SUA, iar 83 de cercetatori au participat la congrese internationale si schimburi intre laboratoare.Simpozionul international “Combaterea bolilor cardiovasculare si a diabetului”. Simpozionul international “Noi perceptii in medicina moleculara”.

2006 Workshopul inaugural al “Unitatii de raportare si pregatire in cercetarea cardio – diabetologica”: “Combaterea bolilor cardiovasculare si a diabetului”. Al 2-lea Congres international de biologie celulara si moleculara tinut impreuna cu A 24-a sesiune anuala a Societatii Romane de Biologie celulara. Simpozionul international “Progrese recente in cardio – diabetologie”. Simpozionul international “Progrese in biologia si patologia celulare si moleculare”. Simpozionul international “Biologia celulara si moleculara in beneficiul bolilor cardiovasculare”. Simpozionul international: “Progrese in reglarea genica”.

Simpozionul international: “Biomarkeri moleculari ai bolii cardiovasculare si diabetului”.

2007 Simpozionul international “Progrese in reglarea genica”. Simpozionul international “Tendinte noi in biopatologia celulara si moleculara”. Simpozionul international “Dezvoltarea de teste in vitro ca alternativa la experimentele pe animale”. Simpozionul international “Celulele stem ca alternativa terapeutica”. Workshopul international “Remodelarea vasculara dependenta de inflamatie in ateroscleroza”.

A 25-a aniversare a Societatii Romane de Biologie Celulara – Workshopul international “De la stiinta fundamentala la aplicatiile terapeutice”.

2008 Simpozionul international “Cercetarea translationala in medicina vasculara”. Workshopul international “Sperantele terapiei cu celule stem”. Workshopul international exploratoriu de biomedicina: “Translatia descoperirilor cercetarii fundamentale la aplicatiile terapeutice”.

Simpozionul international “De la expresia genica si activarea proteica la patologia umana”.

2009 Al 30-lea workshop aniversar “30 de ani pe drumul de la biologia celulara la medicina moleculara”.

Simpozionul international “Disfunctia moleculara si metabolica in diabet”, parte a COST – Action BM 0602 “Tesutul adipos: o tinta cheie pentru prevenirea sindromului metabolic”.

Grant acordat pentru proiectul de investitii ‘CARDIOPRO” in infrastructura RDI si capacitatea administrativa inrudita: “Extinderea si modernizarea infrastructurii de cercetare pentru cresterea competitivitatii in domeniul bolilor cardiovasculare, diabetului si obezitatii”. Cofinantator: Fondul de Dezvoltare European Regional – SOP “Cresterea competitivitatii economice”, axa prioritara 2: RTDI pentru competitivitate, operatiunea 2.2.1., contract de finantare: 17/ 01.03.2009, director de proiect Maya Simionescu.

2010 Al 2-lea workshop international “Pe drumul de la biologia celulei stem la aplicatiile clinice pentru regenerarea cardiovasculara”.

Al 2-lea Congres international si A 28-a Sesiune anuala a Societatii Romane de Biologie Celulara.

Workshopul international de biomedicina exploratorie: “Tendinte in biologia celulei stem si cercetarea embriologica”.

2011 Al 3-lea Congres international si A 29-a sesiune anuala a Societatii Romane de Biologie Celulara.

2012 IBPC la A 33-a aniversare: “33 de ani pe drumul de la biologia celulara la medicina translationala si regenerativa”.Workshopul annual al proiectului RAMSES din cadrul FP7: “Intarirea domeniului cercetarii celulei stem adulte prin mobilitate si retea stiintifica intre Egipt, Romania si Germania”. Proiect nr.245691/2010-2013, Bucuresti.

Al 4-lea Congres international si a A 30-a Sesiune anuala a Societatii Romane de Biologie Celulara.

Workshopul “Microscopia electronica in Romania”, organizat impreuna cu Institutul “Victor Babes”. Prezentarea oficiala a nou createi infrastructuri RDI, rezultat al proiectului de investitii CARDIOPRO.